Fra sted til sted Livet i Åmosen Mad i mosen Moseboliger Naturens ressourcer
Skjul billede

Livet i Åmosen

Åmosen er en mosaik af dyrkede marker og naturområder, som gennemløbes af Åmose Å. Mange af de mennesker, som bor i området i dag, arbejder i Holbæk eller Kalundborg eller med landbrug. Men udover at være hjemsted for helt almindelige mennesker, rummer Åmosen også nogle særlige kultur- og naturværdier.

Arkæologernes paradis

Åmosen er internationalt kendt blandt arkæologer, fordi det er Europas rigeste fundområde fra Jægerstenalderen. På grund af mosens særligt gode bevaringsforhold er mange spændende genstande bevaret i jorden. Man regner med, at der stadig er mange uopdagede skatte i mosen. Derfor er Åmosen et vigtigt sted også for fremtidens arkæologer.

Natur og friluftsliv

Også for naturelskere og friluftsfolk er der meget at komme efter i Åmosen. Den er hjemsted for flere sjældne dyre- og plantearter, og der er rig mulighed for at vandre og cykle i området. Mange går også på jagt i området efter kronvildt, og der er en voksende bestand af oddere i området omkring Åmose Å. I 2009 kom Åmosen med på den nationale naturkanon som et af de naturområder i Danmark, der er værd at bevare.

Formidlingscenter

Ved Tissø ligger Fugledegård Formidlingscenter, som laver aktiviteter om og i Åmosen. Der arrangeres bla. vandreture, vikingeaktiviteter og informationsmøder om Åmosens fremtid.