Fra sted til sted Livet i Åmosen Mad i mosen Moseboliger Naturens ressourcer
Skjul billede

Livet i Åmosen

I 1940erne og 50erne kom tusindvis af mennesker hver sommer til Åmosen for at grave tørv.

Mænd, kvinder og børn på arbejde

Både mænd, kvinder og børn arbejdede i mosen. Mændene gravede tørv eller passede maskinerne. Kvinderne stablede eller vendte tørven, når den skulle tørre, passede børn, lavede mad og vaskede tøj. Børnene kom med på arbejde og hjalp til, så snart de var gamle nok. I en periode var der også en børnehave ved Bodal, hvor mindre børn kunne blive passet. Men der var også andet arbejde end tørvegravning i Åmosen. F.eks. skulle der laves mad i marketenderierne, de små kiosker skulle passes, og arbejdernes løn skulle administreres og udbetales. Der var også en overgang en frisør på arbejde i Åmosen, som cyklede rundt og klippede folk.

Oldsagerne dukker op

Under tørvegravningen dukkede der mange oldtidsfund op i Åmosen. Nationalmuseets arkæologer arbejdede i flere perioder ude i Åmosen for at registrere fundene og sende dem til København til nærmere undersøgelser. Mange af tørvearbejderne fandt selv spændende levn fra fortiden undervejs i arbejdet - men det var ikke altid, arkæologerne blev tilkaldt, for det forsinkede arbejdet, hvis området skulle undersøges.

Slid og slæb - sjov og ballade

Det var hårdt arbejde at grave tørv i Åmosen, men der var også tid til sjov. Mange drak øl eller spillede kort efter fyraften. På Bodal blev der arrangeret underholdning for arbejderne, når  de havde fået løn. Så kunne man se teater, revy eller danse og høre musik. Du kan finde ud af mere om livet som tørvearbejder i Åmosen under "Kilder".