Fra sted til sted Livet i Åmosen Mad i mosen Moseboliger Naturens ressourcer
Skjul billede

Mad i mosen

Willy Kock var en af de mænd, som i 1940erne arbejdede i Åmosen som tørvegraver hver sommer. Han boede i Åmosen sammen med sin familie i en beboelsesvogn. I sin regnskabsbog skrev han omhyggeligt alle udgifter og indtægter ned: løn for arbejdet, køb af heste, udgifter til mad osv. Willys kone Agnes stod for husholdningen og madlavningen i familiens beboelsesvogn.

Hvor er køleskabet?

De familier, som boede i Åmosen, lavede som regel selv mad. Det var kvinden, der stod for maden og tøjvasken. Mange måtte gå et stykke vej for at hente vand i spande eller mælkejunger til madlavning, vask osv. Der var ikke køleskabe, så man måtte finde på andre måder at holde maden kold på. Du kan høre Ingelise fortælle om hvad familien Kock gjorde her.

Sovs og kartofler - og øl!

Hvis man ikke havde sin familie med i Åmosen, kunne man spise sine måltider i et af marketenderierne. Det var solide retter, der var på menuen - frikadeller, hakkebøffer, sovs og kartofler. Til frokost havde mange madpakker med ud i mosen, som man satte sig og spiste i middagspausen. Der blev også drukket øl til frokosten og efter fyraften. Talemåden "Uden tørv, ingen øl - uden øl, ingen tørv!" forklarer, hvordan tørvearbejdet i Åmosen leverede brændsel til Carlsbergs ølproduktion, samtidig med at der blev drukket mange øl undervejs i det hårde arbejde. Du kan høre Bent Frederiksen fortælle om det øl han drak her.