Fra sted til sted Livet i Åmosen Mad i mosen Moseboliger Naturens ressourcer
Skjul billede

Livet i Åmosen

Hvordan så Åmosens mennesker egentlig ud i jægerstenalderen? Det ved vi ikke ret meget om, men arkæologernes forskellige fund giver nogle fingerpeg.

Sjællands ældste kranium

I Danmark er der tilsammen undersøgt rester af flere hundrede skeletter fra Jægerstenalderen. De viser, at folk dengang var en del lavere, end vi er i dag. Gennemsnitshøjden var ca. 150 cm for kvinder og 170 cm for mænd, og levetiden var også væsentligt kortere. I Åmosen har man fundet Sjællands ældste kranium fra ca. 7700 f.Kr. Jægerstenalderens mennesker har også haft anderledes grovere ansigtstræk end folk i nutiden. Dette kan skyldes, at de har skullet bruge ekstra mange muskler for at tygge den grove kost.

Mærkelige mønstre

Åmosen er det sted i Nordeuropa, hvor der er fundet flest billeder fra stenalderen. Billederne er ridset ind i redskaber af knogler og hjortetak. Du kan se nogle af billederne under "Kilder". Disse tegninger af mennesker, dyr og forskellige mønstre er nogle af de ældste, vi kender fra Danmark. Betydningen af billederne og de forskellige mønstre, flere af redskaberne er dekoreret med, kendes ikke. Måske har udsmykningen beskyttet redskabet eller dets ejer?